dilluns, 4 de juny del 2012

El cas dels catalans

Com bé sabeu en el transcurs de la Guerra de Successió entre els opuscles polítics que es es publicaren n'hi hagué dos -publicats a Londres el 1714- que tingueren i tenen encara avui dia una significació ben especial. Eren La deplorable història dels catalans i Consideracions sobre el cas dels catalans.

Aquests dos textos foren publicats l'any 1992 per Curial edicions en una magnífica traducció a cura de Michael B.Strubell que en el pròleg manifestava "el sentiment de vergonya i disgust de l'autor davant d'uns fets que li semblaven (esdeveniments posteriors ho demostren) l'abandó flagrant de la nació catalana per Anglaterra, abandó que dugué Catalunya al desastre".

A dia d'avui, en estar exhaurida l'edició que comentem i davant la petició de molts dels adherits a la campanya El cas dels catalans hem decidit tirar endavant una edició en anglès i català d'aquests dos opuscles en un volum titulat El cas dels catalans. Si així ho desitgeu a partir d'ara mateix podeu fer la vostra comanda.

Atès que el llibre és d'edició limitada, si desitgeu adquirir un o més exemplars ens ho podeu demanar tot entrant a la web i omplint el qüestionari. Us preguem que ompliu totes les dades per poder fer un seguiment de la tramesa.

http://www.casdelscatalans.cat

Homenatge Nacional als Diputats de Westminster
El cas dels catalans
Aquesta pintura d'Antoni Estruch (1872-1957) s'exposa al vestíbul de l'edifici d'Obra Social de CaixaSabadell-Unnim
El 20 de juny del 1705, a la ciutat de Gènova, els comissionats catalans Domènec Perera i Antoni de Peguera i l'enviat de la reina Anna d'Anglaterra, Mitford Crowe, van signar un pacte pel qual la corona anglesa prometia "la seva garantia perpètua per a assegurar els privilegis i lleis del Principat", en moments en què la nació catalana lluitava contra els exèrcits espanyol i francès per salvaguardar la seva llibertat i el seu sistema constitucional, que va ser finalment suprimit pels decrets de Nova Planta. La corona anglesa, malauradament, no va complir el seu compromís i deixà el poble català a la seva sort, en manifesta inferioritat davant dels ocupants. Ja el mateix 1714 diputats anglesos van fer sentir la seva protesta pel que s'anomenà "el cas dels catalans".
 
El 14 de juliol de l'any 2010, catorze diputats al Parlament de Westminster representants dels pobles del País de Gal·les, Escòcia, Irlanda del Nord i Anglaterra, van presentar una moció perquè el Parlament britànic aprovés un acord de suport al dret de Catalunya de decidir el seu propi futur i esdevenir un poble lliure entre els pobles lliures de la terra. 
 
Com a mostra de reconeixement i d'estimació s'ha endegat una campanya de recollida d'adhesions a través de la xarxa d'Internet, en una primera fase fins el 12 de juny, i, en una segona fase, presencialment, per tot el territori fins la primavera, les quals seran lliurades als diputats. El dia 13 de juny una representació de catalans en nom de les entitats impulsores i de diverses organitzacions polítiques, cíviques i culturals fou rebuda pels diputats signants de la moció al Parlament de Westminster els quals hom invità a venir a Catalunya per rebre un just homenatge del poble català i de les seves primeres institucions.
 
Per això convidem tothom a adherir-se al manifest adjunt i fer-lo extensiu a totes aquelles persones que vulguin expressar l'agraïment pel suport rebut, per a la qual finalitat creiem que és molt important poder presentar el nombre màxim d'adhesions possible. L'èxit d'aquesta campanya, n'estem segurs, suposarà l'inici d'una nova etapa que s'ha de cloure amb el reconeixement internacional de la nació catalana.