diumenge, 18 de novembre del 2012

Bill Clinton: " The future will be Catalan or Taliban"

Catalan or Taliban

Bill Clinton, expresident dels EUA, l'any 2001, va parlar de Catalunya i va dir el següent: " The future will be Catalan or Taliban". 

A finals d'octubre de 2001, l'expresident dels Estats Units Bill Clinton, convidat per un grup d'empreses multinacionals, va pronunciar a Barcelona una conferència sobre globalització i canvi social. Clinton va sorprendre l'audiència congregada amb un vaticini extremadament elogiós per als seus amfitrions. "The future -va dir- will be Catalan or Taliban". La inflexió en el discurs, la pausa solemne, l'esbós d'un somriure còmplice, van emmarcar una afirmació que no havia estat pensada per passar desapercebuda. "In a Catalan world -va explicar- we would celebrate the differences, because they are a manifestation of the common Humanity. In a Taliban world, the differences are the only thing that matters".

L'afirmació de Clinton prenia el cas català com a metàfora per a la imaginació d'un futur de tolerància i cohabitació harmoniosa de la diversitat identitària enfront de la imatge d'un món talibà, intolerant i fanàtic. El fet que la identitat catalana caigués al plat bo de la balança convertia la referència en un afalac de dimensions globals.