diumenge, 29 de març del 2009

EUA nomena xef de l’any Adrià per impulsar la cuina catalana

1. • L’Institut Culinari d’Amèrica formarà els seus alumnes sobre la gastronomia ‘made in Catalonia’
2. • L’ànima d’El Bulli sosté que el premi demostra que el ‘boom’ espanyol no és una "eufòria passatgera"


MÉS INFORMACIÓ

* Article de Pau Arenós: 'Vendre a Ca n’Obama '

IDOYA NOAIN
NOVA YORK

L’agost del 2003 The New York Times va escollir Ferran Adrià (i un dels seus aires) per a una portada del suplement dominical en què col·locava Espanya en el regnat de la cuina mundial i destronava França. Gairebé sis anys després, Adrià segueix aixecant passions als EUA. I dijous, quan va rebre el premi com a millor xef de l’any del Culinary Institute of America (CIA, per les seves sigles en anglès), l’ànima i la ment d’El Bulli va identificar el guardó com un reconeixement més ampli que a la seva persona.

«Veig això com un premi no a El Bulli o a Ferran Adrià, sinó a la consolidació d’un projecte: la cuina espanyola moderna», comentava moments abans de pujar a l’escenari a l’impressionant saló del restaurant Cipriani al carrer 42, on va transcórrer el sopar de gala amb 500 convidats. «Això ja no és una moda, hem d’oblidar-nos de certa por que teníem que fos una eufòria passatgera –va afegir–. És un punt de partida perquè tots ens posem les piles i les coses es moguin. Això va de debò. Hem d’acabar de creure’ns-ho, en el bon sentit, amb humilitat».

CATALÀ DE L’ANY / És un missatge i una idea que comparteixen el Govern i les empreses. I Adrià, que dimecres que ve serà un dels padrins del sopar del Català de l’Any a Barcelona, s’ha convertit en el perfecte ambaixador. Si fa uns mesos va firmar un acord de col·laboració entre la Fundació Alícia i la Universitat de Harvard, aquest últim viatge ha servit per atraure l’atenció a la firma d’un altre acord amb el CIA, una institució educativa fundada el 1946 on actualment estudien 2.400 alumnes.

Pel conveni es crea un programa de beques que afavorirà l’intercanvi entre EUA i Catalunya i intentarà donar a conèixer la gastronomia i els productes locals als líders d’opinió nord-americans. A més, el campus, a Hyde Park, serà el primer que tindrà un programa educatiu sobre gastronomia catalana, en col·laboració amb la Generalitat i Alícia.

«Vénen cinc anys molt importants i tots hem d’aprofitar-ho: institucions, empreses…», assegurava Adrià al parlar de l’acord, en el qual també participa Prodeca, la promotora de les exportacions catalanes. «El que pega primer ho fa dues vegades –va continuar– i hem d’arriscar. Més encara en un país que segueix sent la porta per triomfar al món i que, si alguna cosa premia, és els que arrisquen».
Va ser la idea del risc la que va triar José Andrés per presentar abans-d’ahir el premi al seu amic Adrià, a qui va definir com «més que un xef». Citant Churchill –«l’èxit és anar de fracàs en fracàs sense perdre l’entusiasme»–, José Andrés va assegurar que Adrià «no ha tingut mai por del fracàs» i «ha aconseguit crear un nou llenguatge».

El públic es va posar dret llavors i Adrià va oferir un emocionat discurs. Va parlar d’honestedat i passió. Es va emocionar al recordar la seva visita al campus del CIA, on va ser rebut gairebé com tot un beatle i va disfrutar d’«un dels dies més macos» de la seva vida. El xef va voler tancar la seva intervenció recordant la frase que va demanar incorporar a la pel·lícula Ratatouille quan li van demanar que participés en el doblatge: «Menjar bé alimenta l’ànima».

En la mateixa gala va rebre un guardó John Profaci, fundador de Colavita USA, un dels olis italians amb més presència en el mercat nord-americà. «Ens porten 40 anys d’avantatge, però per això és tan important treballar dur», va concloure Adrià.

Font: http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=599148&idseccio_PK=&h=090328