dilluns, 26 de desembre del 2011

«Papá Noël» és de dretes

Bernat Ferrer | Actualitzat el 25/12/2011 a les 00:32h

«Papá Noël» és de dretes

El personatge nadalenc més popular a Catalunya continuen sent els Reis de l'Orient, segons l'enquesta Òmnibus, per bé que el Pare Noël genera moltes simpaties entre els castellanoparlants, de dretes i d'origen estranger

Els personatges més populars del Nadal a Catalunya, dividit per catalanoparlants i castellanoparlants. Foto: GESOP 

Papá Noël versus els Tres Reisd'Orient, el tió i el caganer del pessebre. El Pare Noël triomfa entre els ciutadans de Catalunya que tenen el castellà com a llengua d'ús habitual, mentre que entre els catalanoparlants la primera posició se la disputen els Reis  de l'Orient, el tió i el caganer, segons l'última enquesta Òmnibus feta pel gabinet GESOP. Així mateix, si tradicionalment les esquerres s'han vinculat amb el republicanisme, durant el Nadal són precisament els catalans d'esquerres els que més valoren els Tres Reis , mentre que el Pare Noël, o Papà Noël, triomfa entre els ciutadans de dretes.

En la darrera edició de l'enquesta Òmnibus, GESOP va preguntar a 1.600 catalans i catalanes quin era el personatge nadalenc que més els agradava, segons que detalla el gabinet (gràfics en pdf idades en pdf). En termes absoluts, els Reis  guanyen en popularitat (24,1%), per bé que són seguits de ben a prop pel Pare Noël (19,8%). El Nen Jesús se situa en tercera posició quant a preferències (11%), seguit del caganer (8,1%) i el tió (7,9%):

 Els Tres Reis Mags continuen sent els personatges nadalencs més populars entre els catalans. Foto: GESOP.

Però, desglossant-ho per ideologies, els catalans que es proclamen d'esquerres (el 50,1% de la mostra), assegura que els Reis són el seu personatge preferit en un 26,8%, seguit pel Pare Noël (16,6%), el caganer (10,3%) i el tió (10,1%). La proporció Reis-Pare Noël s'inverteix en els ciutadans de dretes, que prefereixen Papà Noël en un 27,6% enfront al 20,5% que assenyalen els Reis; com a tercera preferència, esmenten el Nen Jesús (14,6%). En els catalans "de centre" pràcticament s'hi detecta un triple empat entre els Reis (24,7%), el Pare Noël (20,7%) i el Nen Jesús (12,1%):

 Els personatges més populars del Nadal a Catalunya, dividit per esquerres, centre i dretes. Foto: GESOP. 

El Papá Noël també triomfa entre els castellanoparlants (el 49,9% dels enquestats), que el prefereixen en un 27,6%, així com entre l'àmplia majoria dels ciutadans estrangers residents al país, per als quals és pràcticament l'única referència nadalenca (45%).

Entre els catalanoparlants, en canvi, els Reis de l'Orient (21,08%), el tió (13,6%), el caganer (12,8%) i el nen Jesús (12%) adquireixen preeminència envers el Pare Noël (11%).

Per segments d'edat, és entre la població més gran on es troben més referències religioses, com el Nen Jesús (21,2% de popularitat entre els més grans de 60 anys), el naixement i el pessebre. En canvi, els joves d'entre 16 i 29 anys pràcticament només esmenten els Reis (28,5%) i el Pare Noël (26,2%), seguits a força distància del tió (13,3%) i el caganer (8%).

"Que no et prengui el pèl"

L'enquesta Òmnibus, de fet, ve a confirmar la percepció estesa entre l'independentisme català que el Pare Noël és un element nadalenc exògen a la cultura popular catalana. És per això que, cada Nadal, arreu del país sorgeixen moviments contra aquesta tradició d'origen nord-americà -des del Komando Tió a les campanyes Cagum el Pare Noël i Pro-Tradicions Catalanes .

Així mateix, el integrants del grup de rumba Terratombats ja va dedicar fa un parell d'anys la cançó El Pare Noël [que no et prengui el pèl] al "paio barbut, gras petit i brut" que creuen que és Santa Claus, asseguraven que era un "indecent, espanta a la gent i a la canalla", i ressaltaven que "ningú l’ha cridat, és l’home del sac, de la Coca-Cola".

Sense tenir l'enquesta Òmnibus a la mà, Terratombats ja apuntava que el Pare Noël és "un símbol dels rics, i de nens bonics i de casa bona", i proclamava: "La nostra il·lusió, fer cagar el tió i cantar nadales / veure els Pastorets, i pels més xiquets, anar a la cavalcada. / Cava o xampany, torró d’Alacant, i el caganer al racó / I sigues rebel, al Pare Noël, fot-li amb el bastó!"

http://www.naciodigital.cat/noticia/38217/papa/dretes