dilluns, 16 de juliol del 2012

Coca-Cola espera la independència de Catalunya per etiquetar en català

14 de juliol de 2012 05:00 h

Coca-Cola espera la independència de Catalunya per etiquetar en català

De moment la companyia continua discriminant el català malgrat que la presidenta de l’embotelladora, COBEGA, també presideixi el Teatre Nacional de Catalunya


COBEGA/Coca-Cola, es defineix com una empresa propera, responsable i integrada en el seu entorn. En la declaració de principis assegura que participa activament en l’àmbit cultural i social, però la realitat és que COBEGA fa anys que discrimina la comunitat lingüística catalana en no reconèixer els seus drets i en no aplicar a Catalunya i a l’Estat espanyol, les mesures de respecte a les diferents comunitats lingüístiques que sí utilitza la marca en altres estats multilingües com Bèlgica, Holanda, Canadà o Suïssa, amb l’etiquetatge multilingüe dels productes. Plataforma per la Llengua ja ho advertia en un informe de l’any 2006 i la qüestió no ha canviat.

   


Sol Daurella hereva d’un llegat franquista
 
Sol Daurella, presidenta de COBEGA i del Teatre Nacional de Catalunya, és la tercera generació del grup COBEGA. El seu avi Santiago Daurella, va obtenir la primera llicència per embotellar la Coca-Cola fa 61 anys. Tal i com va publicar el directe!cat, expliquen alguns estudiosos de la història econòmica del franquisme que la Coca-Cola va començar a vendre’s a Europa als anys 30 però fins a l’any 51 no va començar a fabricar-se a Espanya, on hi va arribar de la ma del basc Juan Manuel Sainz de Vicuña, casat amb la María Fernanda Primo, nevoda de José Antonio Primo de Rivera i neta del general Miguel Primo de Rivera. Vicuña va ser l’encarregat de repartir les llicències, que eren negoci assegurat, en territori espanyol i aquestes van anar a parar a mans d’industrials, oligarques i financers fidels al règim franquista. Sainz de Vicuña s’encarregava del màrqueting de la marca i va ser president de Coca-Cola a Espanya fins a la seva mort el 2006.