dijous, 5 de juliol del 2012

Les exportacions catalanes a l'estranger superen les vendes a l'Estat espanyol

El procés de secessió requereix entre moltes altres coses que l'economia catalana depengui menys de l'espanyola. No solament per minimitzar els riscos de boicot sinó per avançar una mentalitat de major obertura a l'exterior que la mateixa independència accelerarà i que serà altament positiva, però que hauríem d'anticipar des d'ara mateix.

4 de juliol de 2012: Les exportacions catalanes a l'estranger superen les vendes a l'Estat espanyol

Les vendes a l'exterior van suposar el 52,9%, per davant el 47,1% cap a Espanya

La dependència comercial de Catalunya amb l'Estat espanyol és cada vegada menor. Les exportacions fora de l'Estat ja superen les vendes interiors, un argument menys per aquells que justifiquen un posicionament contrari a la independència en les relacions comercials de Catalunya. Les exportacions catalanes als mercats internacionals han anat creixent en els últims anys i el 2011 han superat les vendes a la resta de l'Estat. Les exportacions a l'estranger va suposar l'any passat el 52,9% del pes del comerç exterior, per sobre del 47,1% de les vendes cap a Espanya. Aquesta és una de les dades d'un informe del Departament d'Economia sobre l'evolució del comerç de béns i serveis des de l'any 2000, al qual s'ha referit el president Mas aquest dimecres en la sessió de control al Parlament. Per primer cop l'economia catalana obté superàvit comercial en els seus intercanvis internacionals (de l'1,8% del PIB), ja que la crisi ha accentuat el transvasament de vendes cap al mercat mundial.

L'informe del Departament d'Economia, que porta per títol 'Sector exterior català: Evolució del comerç amb Espanya', assenyala que hi ha un estancament en les vendes interregionals cap a la resta de l'Estat mentre en els darrers anys les exportacions han guanyat pes. Fins ara, en el saldo exterior català només hi havia hagut superàvit gràcies a la balança exterior positiva del comerç amb la resta de l'Estat però des de l'any passat també hi tenen un paper destacat les exportacions.

Segons les dades del Producte Interior Brut pel que fa la demanda, l'any 2000 el saldo comercial amb l'Estat representava el 12,2% del PIB català i el dèficit comercial a l'exterior era del 4,9% del PIB. Ara, el dèficit comercial a l'exterior s'ha reduït en un 12% i per primera vegada en l'època recent, l'economia catalana ha obtingut un superàvit comercial en els seus intercanvis internacionals (de l'1,8% del PIB), mentre que a l'Estat ha estat del 2,2% del PIB. Per tant, el saldo comercial total va generar un superàvit del 4%.

L'informe ressalta que les exportacions de béns i serveis a Catalunya l'any passat va tenir un creixement del 7,5%, força per sobre de la mitjana de béns i serveis, que és del 5,8%, tal com va determinar l'FMI. Aquesta dada mostra, segons l'estudi, que "l'economia catalana està guanyant mercat, gràcies en part a la reorientació gradual de les seves exportacions cap a mercats més expansius fora de la Unió Europea".