dimarts, 22 d’abril del 2008

El Bulli es manté un any més com a millor restaurant del món

22/4/2008 LA LLISTA DE LA BÍBLIA GASTRONÒMICAELS MILLORS LOCALS

• Ferran Adrià obté la distinció per tercera vegada i Espanya col.loca tres xefs entre els deu primers

• Aduriz, quart, s'acosta el podi, en què repeteixen el britànic Blumenthal i el francès Gagnaire


BEGOÑA ARCE
LONDRES
El Bulli de Ferran Adrià ha marcat una fita en la histò- ria de la gastronomia al ser designat, per tercer any consecutiu, millor restaurant del món. L'establiment de Roses va repetir el lloc d'honor en la competició internacional organitzada per la prestigiosa revista gastronòmica Restaurant Magazine, amb un resultat que va ser donat a conèixer ahir a la nit a Londres. Adrià ha aconseguit la primera plaça quatre vegades des que es va instaurar el premi, l'any 2002. Van compartir podi amb el xef català el britànic Heston Blumen- thal, de The Fat Duck, que manté el segon lloc de la passada edició, i el francès Pierre Gagnaire.
Adrià ahir estava exultant. Tot i que ha perdut el compte dels reconeixements i premis que ha rebut, semblava que havia aconseguit el seu primer guardó. "Em segueixo emocionant com un nen --va explicar--. Era aquí amb Juan Mari Arzak i ens hem emocionat junts recordant com anàvem pel món l'any 92, quan ningú ens feia ni cas". I com el primer dia, el millor xef del planeta va intentar treure's protagonisme: "Aquest no és un premi a Ferran Adrià, ni a l'equip d'El Bulli, sinó a la família d'El Bulli, en què hi ha 70 persones".

650 EXPERTS INTERNACIONALS
A la llista dels 50 millors restaurants del món, votada per 650 experts internacionals, hi figuren tres xefs catalans i quatre de bascos, amb una nova incorporació, la de Bittor Arguinzoniz, amb l'Asador Etxebarri (Axpe, Biscaia) en el lloc 44è. Andoni Luis Aduriz, del restaurant Mugaritz (Errenteria, Guipúscoa), triomfa consolidat com a gran estrella, amb un ascens des de la setena fins a la quarta posició. També va ser modest: "Tot això és molt subjectiu, com als Oscars; no només s'ha de valer sinó també tenir".

El veteraníssim Juan Mari Arzak no perd ritme i també puja a la vuitena plaça des de la 10a. "Em sembla una barbaritat, no m'ho esperava. Aquestes llistes són així i creia que aquest any baixaria. Quan he sabut el resultat, he anat al lavabo, m'he posat a plorar i després he trucat a la meva filla, Elena. Que un també té els seus sentiments", va somriure Arzak.
"És un esdeveniment històric i s'ha de ser aquí per saber què significa que hi hagi tants espanyols entre els millors del món", va dir Adrià. "A vegades no ens adonem del que això significa. Espero que amb el premi l'Administració vegi que també podem arribar a ser líders mundials en l'alimentació, per això treballem en Alícia", va explicar en al.lusió a la fundació que lidera a Sant Benet de Bages, consagrada a la investigació científica dels aliments i la gastronomia.

TRES LLEGENDES La cerimònia de lliurament de The S. Pellegrino World's 50 Best Restaurant Awards va tenir lloc durant una recepció celebrada a The Freemasons Hall, un edifici art déco en ple barri de Covent Garden. Segons Restaurant, el jurat, del qual formen part 30 espanyols, entre ells Pau Arenós, d'EL PERIÓDICO, ha tornat a mostrar-se "incondicional" dels tres mestres (Adrià, Blumenthal i Gagnaire) i adverteixen que "a aquestes llegendes culinàries els persegueix de prop" Aduriz, amb una reputació internacional cada vegada més sòlida. "És una mica el nostre nen", va assenyalar Adrià.

Restaurant, a més, destaca l'arribada d'Arguinzoniz amb una cosa tan exòtica en aquestes llistes com un asador o el que ell mateix en diu "cuina primitiva". Un "xef autodidacte que ha elevat la cuina sobre una flama a noves altures", segons els organitzadors.

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=502875&idseccio_PK=&h=080422