dimecres, 25 d’agost del 2010

L'ESPERIT de CATALUNYA. Josep Trueta

NOTA AL CONSELLER D'EDUCACIÓ DE CATALUNYA

Sr. Conseller
Una gran part dels problemes que te Catalunya es podrien solucionar si aquest llibre fos de lectura obligada per tots els estudiants de Primaria del nostre País.
L'ESPERIT de CATALUNYA
Josep Trueta
www.edicions62.com
Aquest llibre el va escriure el Sr. Trueta l'any 1946. Quanta raó tenia !!
pag. 112
Des que Vicenç Ferrer fins als nostres dies, els majors esforços dels catalans han estat desviats de la seva tendència natural -que s'inclina cap al progrés creador- en haver-los de dedicar a una lluita contínua per la pròpia existència com a poble.
pag. 136
" Com a poble, els catalans havien arribat al cim del seu poder creador, marxant al capdavant en el progrés humà gràcies a les seves realitzacions en lleis, arts, comerç, indústria i desenvolupament social. I aquest poble. que mai no havia estat subjugat per cap potència estrangera, ni envaït, hi físicament destruït - si bé fou afeblit - per epidèmies, ni havia sofert en el curs dels segles cap supressió material de les seves institucions tradicionals, aquest poble anava a desaparèixer d'entre les nacions, esvaint-se en una vaga unitat coneguda amb el nom d'Espanya, en la qual no sobreviuria, pràcticament, res de l'experiència adquirida quant constituïa una nació a part, ja que el nou Estat espanyol no seria pas el resultat de l'afectiva col.laboració de catalans, castellans i bascos, sinó simplement l' ampliació de Castella i la progressiva abolició de l'antiga vida catalana en totes les seves manifestacions. "
pag. 137
" Aquesta ha estat la gran anomalia en la constitució d'Espanya. El poble aïllat, afectat per un clima extrem i una terra pobra, fou el que s'encarregà de crear l'Espanya de l'edat moderna intentant plasmar el prototipus de l'home espanyol o peninsular, en el qual les característiques del català no s'encabien. "
pag. 224
" Fa anys, dos observadors anglo-saxons de fina sensibilitat foren , en un interval d'algun temps, impressionats per la vitalitat i caràcter individual d'un poble sobre la veritable existència del qual no tenien notícies prèvies, tan poca és l'atenció que la majoria d'historiadors presten als catalans d'avui. El primer d'aquets viatgers, Havelock Ellis, escriví el 1908:
" Els catalans són una gent robusta i vigorosa que, des de l'antigor, s'han plantat sòlidament a cavall de la part oriental dels Pirineus, perquè és fàcil de reconèixer les característiques catalanes del Roselló. No són francesos, tampoc no són completament espanyols, per bé que s'hi hagin barrejat. La seva indomable energia els ha capacitat per a conservar un alt grau d'independència "
Alguns anys més tard, el nord-americà Waldo Frank digué dels catalans:" Són un poble subtil i graciós. El seu secret de supervivència es manifesta en les dones, delicades filles d'Eva, potser les més boniques d'Europa, acolorides com les hortes a l'abril i amb els ulls amarats de crepuscle. No tenen la permanència de les coses eternes, sinó de l'evanescència que retorna. La flor que fou Grècia ha estat llançada sobre una costa ( d'Europa ) i ha florit de nou. La seva vida no resisteix: retorna. França dominà els catalans: ells tornaren. Aragó se serví d'ells cruelment en la guerra: ells tornaren. Castella els ofega i vexa: ells estan tornant. Perquè són com la Primavera, l'evanescent Primavera que sempe torna..... "
pag 225
" Una altra vegada , en un futur pròxim, Catalunya renaixerà, pacíficament, desitjosa de ser una bona veïna entre bons veïns. Però serà asprívola, enfollida i suscitadora de permanents conflictes, si és torturada. Per al bé de les nacions, especialment d'Espanya, esperem fervorosament que Catalunya arribarà aviat al terme del seu tràgic interludi "
Josep Trueta ( 1946 ) en anglès i editat a Mèxic en Català l'any 1950.

Font: http://www.apats.com/cola/nota-conseller-educacio-catalunya.php 

2 comentaris:

Martí grill ha dit...

Molt encertat el comentari.
Hauria de ser de lectura obligatòria a l'escola, però s'hauria de repetir cada any. També hauria de ser de lectura obligatòria per a pares, avis, oncles, ties, amics i coneguts.

Enhorabona per la publicació

Martí grill ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.