divendres, 12 de novembre del 2010

La comunitat catalana de l'Ubuntu presenta la traducció de l'Ubuntu 10.10 al català

Ja està disponible l'Ubuntu[1] 10.10 en català. L'Ubuntu és un sistema operatiu gratuït, basat en el nucli Linux i desenvolupat per la comunitat. Talment adequat per a ordinadors portàtils, de sobretaula o servidors, inclou tot el programari necessari per al dia a dia amb l'ordinador, ja es tracti d'aplicacions de processament de textos, de correu electrònic, de navegació per Internet, d'eines de programació o de gestió de servidors.

En aquesta ocasió, com en edicions anteriors, totes les aplicacions predeterminades de l'escriptori estan traduïdes al català, gràcies a l'esforç d'una àmplia comunitat en què hi participa Softcatalà[2]. La bona salut del català a l'Ubuntu és especialment remarcable, atès que ocupa la 15a posició en termes de percentatge de traducció de les prop de 40 llengües en què es considera totalment traduït[3] aquest sistema operatiu.

En destaquen les novetats següents:

* Unity: la nova interfície d'usuari Unity[4] és la predeterminada en l'edició per ultraportàtils. Inclou llocs per executar aplicacions i navegar per fitxers, cerca semàntica a través del Zeitgeist, i una acurada optimització de l'espai vertical a través del menú global. Proporciona també una barra llançadora per tenir les aplicacions més utilitzades sempre a mà.

* Tipus de lletra de l'Ubuntu: s'ha estrenat sota una llicència lliure la versió oficial del tipus de lletra Ubuntu[5], el qual s'instal•larà de manera predeterminada.

* Centre de programari: el centre de programari té un nou aspecte, on es mostren les aplicacions destacades i les novetats. També s'ha millorat la visualització de les descripcions i s'ha afegit una categoria de compra i l'historial d'instal•lacions.

* Ubuntu One: el servei de sincronització[6] ha millorat la integració a l'escriptori en registrar-se i connectar-se a través del sistema d'entrada única de l'Ubuntu (Ubuntu SSO). La sincronització de fitxers és ara molt més ràpida, i es possible compartir enllaços a cançons de la botiga de música de l'Ubuntu.

* Botiga de música de l'Ubuntu One: la música de les majors discogràfiques i artistes mundials, disponible directament per als usuaris de l'Ubuntu a través del reproductor de música predeterminat. Compreu cançons, emmagatzemeu-les a l'Ubuntu One i compartiu música sense DRM (gestió digital de drets) des d'un mateix lloc per a diversos ordinadors i altres dispositius.

Per obtenir informació més detallada sobre les novetats, consulteu la nota de premsa oficial, disponible per la versió d'escriptori[7] i de servidor[8].

Com de costum, la comunitat d'usuaris de l'Ubuntu en català[9] ha organitzat una festa[10] per celebrar aquest llançament. Enguany serà a Granollers, el dia 6 de novembre.

En aquesta versió, com en l'anterior, també es podrà configurar l'Ubuntu en la variant valenciana, gràcies al projecte Softvalencià[11].

Si voleu col•laborar en la traducció de l'Ubuntu al català, aneu al lloc web de l'equip de traducció[12], on trobareu tota la informació necessària per ajudar a traduir-lo a la vostra llengua.

Baixeu l'Ubuntu![13]

* De manera alternativa podeu fer servir el WUBI[14], amb el qual podreu instal•lar i desinstal•lar l'Ubuntu de manera molt fàcil des d'un sistema Windows. També el trobareu al CD d'instal•lació de l'Ubuntu, des d'on s'iniciarà automàticament en inserir el CD.

[1] http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:Ubuntu
[2] http://www.softcatala.org/wiki/Projectes/Ubuntu
[3] http://people.ubuntu.com/%7Edpm/ubuntu-10.10-translation-stats.html
[4] http://www.markshuttleworth.com/archives/383
[5] http://www.markshuttleworth.com/archives/537
[6] https://one.ubuntu.com/
[7] http://www.canonical.com/news/ubuntu-10.10-desktop-edition
[8] http://www.canonical.com/news/ubuntu-10.10-server-edition
[9] http://www.ubuntu.cat/
[10] http://www.ubuntu.cat/FestaMaverick
[11] http://www.softvalencia.org/
[12] https://wiki.ubuntu.com/UbuntuCatalanTranslators%20
[13] http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:Ubuntu
[14] http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:Wubi


Softcatalà és una associació sense afany de lucre que treballa per a la difusió de la llengua catalana en el sector informàtic relacionat amb Internet i les noves tecnologies, a partir de la traducció de programari lliure i de distribució gratuïta. Durant el 2009 el seu lloc web fou visitat per una mitjana de 490.000 visitants únics mensuals, i va distribuir més de 800.000 còpies de programari en català. Per obtenir més informació sobre els programes que aquesta associació ha traduït al català, podeu consultar el seu lloc web a http://www.softcatala.org.