divendres, 17 de juny del 2011

Un estudi sosté que una Escòcia sobirana és inviable

Edimburg arrossegaria un deute de 125.000 milions d'euros, la part proporcional dels números vermells del Regne Unit

Les seves finances se situarien al nivell de Grècia, en pràctica fallida

Salmond, primer ministre escocès, parlant al Parlament a Edimburg, aquest mes Foto: REUTERS.
Una Escòcia independent hauria de fer front a un deute de 125.000 milions d'euros, equivalent a la part proporcional de l'actual deute públic total del Regne Unit, la qual cosa fa pràcticament inassolible el cost de la secessió, assegura l'Institut d'Afers Econòmics (IAE) britànic, en un informe fet públic aquesta setmana.
L'organització, un think tank independent fundat el 1955, considera que les finances del país se situarien en un nivell semblant a les de Portugal o Grècia (en pràctica fallida), que han hagut de demanar l'ajuda de la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional per fer front als seus compromisos financers internacionals.
El càlcul de les xifres que dóna la institució és senzill i demostra, d'una banda, que les dades són incontestables, però, de l'altra, la discriminació que pateix Escòcia quant a l'assignació de recursos per part de Londres. Tot i així, Londres aporta una quantitat extra, per bé que no suficient, per intentar compensar el que correspondria a Escòcia de despesa pública per càpita si es tingués en compte només un barem relacionat amb la població, poc més de 5 milions de persones. A final del 2010, el deute global del Regne Unit se situava en 1,257 bilions d'euros, equivalent al 76% del producte interior brut (PIB). En tant que Escòcia rep, només, el 10% de la despesa pública, l'IAE considera ajustada la quantitat de 125.000 milions d'euros com la part proporcional de la càrrega financera que en resultaria per a una administració independent. A la llarga, els comptes públics escocesos estarien llastrats per un endeutament progressiu, diu l'IAE. La publicació d'aquestes xifres va anar acompanyada d'una resposta immediata del primer ministre, Alex Salmond. Un portaveu de la seva oficina assegurava que les dades estan “viciades” i que el valor dels ingressos que el país rebria si pogués disposar dels recursos del gas i del petroli del mar del Nord equivalen a “deu vegades més” el deute calculat per l'IAE.
La panacea del petroli
El petroli del mar del Nord i el seu valor (1,2 bilions d'euros) és un cavall de batalla entre partidaris i detractors de la independència. Els primers el veuen com la panacea que ha de fer del país un estat com els del golf Pèrsic. Els segons defensen que Anglaterra, Gal·les i Irlanda del Nord també en rebin part dels beneficis, i això faria disminuir els guanys per a Escòcia. Una altra cosa és que els ingressos provinents de les explotacions del mar del Nord es consideren, a mitjà termini, en declivi. Això qüestiona una pedra angular del sosteniment econòmic escocès.
Darrera actualització ( Dijous, 16 de juny del 2011 02:00 )
Publicat a