Els experts calculen entre un 20 i un 40%
La independència en Catalunya provocaria el boicot d'una part dels espanyols cap als productes catalans que "produiria una reducció del 40% de les vendes a Espanya de béns de consum i del 20% de les vendes a empreses", segons els autors del llibre Sense Espanya, els doctors en Economia Modest Guinjoan i Xavier Cuadras.
Segons Guinjoan i Cuadras, "amb l'apliació d'un boicot com l'especificat, l'economia catalana experimentaria pèrdues equivalents al 4% del PIB". El sector més afectat seria la indústria "que és el que té major volum d'intercanvis amb el mercat espanyol i que registraria una disminució del 8,8% del seu valor afegit brut (VAB) i ocupació". Els altres sectors més perjudicats pel boicot d'Espanya serien els de transports i comunicacions i comerç.
Una enquesta del 2009 de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), a l'inici de les consultes sobiranistes, recollida en aquest llibre, reflectia que un "20,9% dels enquestats van contestar que efectivament faria boicot" si Catalunya fos independent. Per contra, el 75,7% no en faria. Les comunitats autònomes més predisposades a fer el buit als productes catalans serien l'Aragó, Castella i Lleó, Extremadura i Castella-la Manxa, mentre que les menys propenses serien Cantàbria, La Rioja, Navarra i el País Basc.
En el llibre es recorda que aquest fenomen no és nou i que ja hi va haver un intent de boicot espanyol cap als productes catalans durant la Segona República. "Un dels precedents el trobem en un pamflet repartit a Castella el 1932, quan es discutia l'Estatut català durant la Segona República i feia una crida a un embrionari boicot comercial contra els productes catalans", han assegurat.
El text del pamflet deia: "¡comerciantes! ¡pueblo! Hasta no saber a qué ateneros, no compréis productos catalanes. En este comercio, no admitimos la visita de viajantes catalanes o que representen casas catalanas, interín no sepamos el resultado de la discusión del Estatuto".
Els autors citen un altre cas "setanta-dos anys després" després d'"unes declaracions de Josep-Lluís Carod-Rovira, dirigent d'ERC, el 26 de novembre de 2004 després que una sèrie d'operacions i pressions polítiques impedissin que la Federació Catalana fos admesa a la Federació Internacional de Patinatge". "Tot i que el boicot pretenia ser general, a la pràctica es va centrar molt en el cava", han afegit.
Al llibre es remarca que un any després hi va haver un altre boicot al cava, en aquesta oportunitat "amb motiu de la discussió del nou Estatut", que segons els autors de l'obra "és el primer intent de boicot seriós a productes catalans de la democràcia espanyola".
http://societat.e-noticies.cat/la-independencia-provocaria-el-boicot-despanya-54878.html
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada