dissabte, 9 de juliol del 2011

Quan la pregunta faria guanyar la independència

L'enquesta del CEO difereix en resultat si el que es pregunta és el sentiment identitari

El Baròmetre d'Opinió pública presentat aquest matí pel Centre d'Estudis d'Opinió destaca que el 42,9% dels catalans votaria a favor de la independència si es convoqués un referèndum, mentre que el 28,2% votaria en contra i el 23,3% s'abstindria.

Unes xifres que no acaben de quadrar amb els "sentiments" dels enquestats recollits en el mateix estudi quan se'ls pregunta sobre la "seva pertinença". Segons el baròmetre un 33% dels enquestats vol que Catalunya sigui un estat dins d'una Espanya federal i un 31,8 aposta per continuar com fins ara, sent una comunitat autònoma. L'estat independent tindria el suport del 25,5% dels catalans.

Per què la diferència?

Com afirma el catedràtic de Ciència Política, Ferran Requejo, la gràcia per guanyar un referèndum és com es formula la pregunta. De fet, al Quebec, la màxima prioritat per celebrar un tercer plebiscit és decidir com es formula la qüestió sobre la independència.

Dit això, cal afegir que l'actual context econòmic i les pressions del govern espanyol perquè les finances de la Generalitat siguin retallades encara més, han fet forat en els enquestats. Val a dir, sia casualitat o no, que l'entorn, fomentat en part en la justificació de les retallades del Govern podrien ajudar a entendre aquests resultats.

Així ho ha deixat entreveure el director del CEO, Jordi Argelaguet, en destacar que el principal motiu del 'sí' és eminentment econòmic, mentre que en el cas del 'no', els ciutadans argumenten la unitat d'Espanya. Motius econòmics contra motius més identitaris. De fet, el 36,4% dels que fan suport a la independència parla de capacitat i desig d'autogestió econòmica, mentre que el segon motiu, el sentiment d'incomprensió, es queda en el 13,8.

Cal afegir la tesi del mateix Argelaguet, que ha explicat que una part dels federalistes, davant de la disjuntiva, optarien per la independència. Per tant, la constatació del CEO és que hi ha una majoria a favor de l'estat propi si es produís un referèndum, però ha deixat clar també que entre els abstencionistes, la majoria estan més a prop de votar en contra, ja que els motius que donen coincideixen amb els que rebutgen la independència.

Així que a la vista de la demoscòpia del CEO, la pregunta directa guanyaria per interès econòmic. Si la pregunta fos identitària, el percentatge independentista es reduiria a poc més de la meitat dels que votarien a favor de la independència.
http://www.naciodigital.cat/noticia/33079/quan/pregunta/faria/guanyar/independencia/catalunya