dijous, 27 d’agost del 2015

L'economista Werner Abelshauser veu clar que un nou Estat Català beneficiarà Alemanya i Europa

dijous, 13 d’agost de 2015

Alemanya no té encara una posició presa sobre la independència catalana, que podria ser favorable si fa cas a un dels economistes més prestigiosos. Werner Abelshauser ha afirmat que la creació d'un nou estat català podria tenir beneficis a llarg termini per Alemanya, per exemple si s'establís una unió monetària només entre els països que tenen una "cultura econòmica uniforme".

Abelshauser explica en un article a un prestigiòs mitjà econòmic alemany que Catalunya forma part de la cultura econòmica del centre d'Europa, que es caracteritza per unes relacions laborals cooperatives, en lloc de "centrades en el conflicte, com especialment al sud d'Europa". Segons l'economista, Catalunya té similituds amb les economies dels països com Alemanya o França per "la manera de pensar i actuar, les regles del joc i els tipus d'organitzacions que constitueixen el sistema social de producció".

Catalunya, un dels 'Quatre Motors d'Europa'

Així, defensa que només els països amb aquesta cultura econòmica haurien de tenir la moneda única, i no tots, perquè en època de crisi s'ha demostrat que l'euro no funciona. Això, segons Abelshauser, beneficiaria a llarg termini a Alemanya, i tenint en compte que Catalunya és un dels 'Quatre Motors d'Europa' –juntament amb les regions de la Llombardia (Itàlia), Roine-Alps (França) i Baden-Württemberg (Alemanya)- podria ser en aquest grup monetari selecte. Amb una condició, segons l'economista: que aconsegueixi la independència. Un altre del grup de prestigiosos professors alemanys que avalen la independència és Roland Vaubel.

Enllaç a l'article de Abelshauser: