dimarts, 31 de maig del 2011

Perill als països catalans

L’estat francès preveu suprimir el concurs al CAPES de català pel 2012. El CAPES és aquest concurs que obre les portes de l’ensenyament als professors.
El concurs ja és molt limitat ja que no obre les portes suficientment per a respondre a les necessitats d’ensenyants que té Catalunya nord.
Amb la supressió l’estat se posa en conformitat amb la seua visió de les llengües que anomena “régionales”.
Xavier North declarava recentment: ‘Malauradament l’objectiu ja no és augmentar els parlants, sinó frenar la pèrdua; això ja estaria prou bé’.
Així l’estat francès podria cuidar la gent gran, podria crear segurament una reserva de catalanoparlants, però no faran res pel futur de la llengua catalana.
Publicat en el blog Del Rimbau al Riberal dimarts 17 maig del 2011




Miquel Pairolí

José Ramón Bauzá, que el mes entrant serà proclamat president de les Balears, va assegurar en la campanya electoral que, si guanyava, aboliria la immersió lingüística a les Illes. En nom de la llibertat, naturalment. En aquest cas, de la llibertat dels pares a elegir en quina llengua volen que s'escolaritzi els seus fills. No tenim cap dubte que Bauzá s'afanyarà a complir aquesta promesa. D'altres fa de mal dir, però sobre aquesta l'aposta és segura. Llavors, per rematar la feina, només falten unes quantes maniobres administratives i una d'aquelles campanyes de boca a orella –que el PP sap fer tan bé, per exemple en temes d'immigració– per convèncer els ciutadans que el mallorquí és un dialecte local i pagerol mentre que el castellà és un idioma universal. Només cal mirar què ha passat al País Valencià, que és el model de Bauzá. Quan el mal ja sigui fet, en el mapa espanyol només quedarà una excepció: Catalunya. I estem convençuts que l'atac contra la immersió lingüística a Catalunya serà una de les línies de força de la campanya del PP en les properes eleccions a Corts. I, si el PP guanya aquelles eleccions per majoria absoluta, és força probable que Artur Mas haurà de jugar fort en aquest camp, potser més que mai. El propòsit del PP és obvi: minoritzar, reduir, ofegar lentament la llengua catalana en benefici de l'espanyola. Situar el català en un pla secundari, poc rellevant socialment, que no faci nosa i que vagi sent arrossegat per aquesta dinàmica històrica vigent que afavoreix el gran sobre el petit, allò massiu sobre allò minoritari. El PP és un partit postfranquista, però no pot pas aplicar la barroeria del franquisme en aquesta matèria, que, parcialment, va fracassar. Ara els temps reclamen una política més subtil i més intel·ligent: asfixiar a poc a poc, amb les lleis i amb la manipulació sociològica. Sempre parlant de llibertat i de bilingüisme. Llibertat? No és un escarni sentir aquest concepte en boca de segons qui? Bilingüisme, quan el que es pretén és imposar una llengua i fer-ne desaparèixer una altra?





Publicat a
  • Avui 27-05-2011 Pàgina 2



Escola Valenciana prepara mobilitzacions contra el model trilingüe

Intenta que sindicats, partits i entitats donin una resposta unitària


Escola Valenciana es reunirà dijous que ve amb la comunitat educativa, partits i entitats per tancar un calendari de mobilitzacions contra l'anunci del model trilingüe valencià-castellà-anglès i la desaparició de les línies en valencià que vol impulsar el govern de Francisco Camps a partir de 2012. L'entitat preveu iniciar les mobilitzacions aquest dissabte amb la celebració de les dos últimes Trobades d'Escoles en Valencià a Ibi (Alcoià) i Relleu (Marina Baixa) i amb la presentació d'un manifest de consens aquest mateix dijous. Les mobilitzacions culminaran dijous 9 de juny coincidint amb la constitució de les Corts Valencianes.

'Les línies en valencià garanteixen l'aprenentatge de castellà, anglès i valencià, l'únic motiu per suprimir-les és polític', ha alertat el president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, a través d'una nota de premsa.

Moreno ha destacat que 'igualar en hores el valencià i castellà només provocarà alumnes monolingües pel simple motiu que a la societat les dues llengües no tenen la mateixa presència, en tant l'anglès ja hi ha experiències d'incrementar-lo partint del model d'ensenyament en valencià'.

En la seva opinió, 'eliminar les línies en valencià és condemnar-lo a la desaparició en un termini de 20 anys'. En aquest sentit, l'entitat cívica creu que el president valencià, Francisco Camps, 'fa una declaració d'intencions suprimint les línies en valencià, escorant-se cap a postures de radicalitat'.

L'entitat cívica assenyala que 'els models educatius s'han de tractar des del consens, des de l'experiència pedagògica' i recorda que la federació ha presentat 'un model que té el suport d'universitats, sindicats i centres educatius, ells presenten un model després de les eleccions, en solitari, sense cap intenció de consens, sense cap suport de cap organisme educatiu'.
http://www.directe.cat/noticia/157404/escola-valenciana-prepara-mobilitzacions-contra-el-model-trilingue